Нелоялни практики в Уеб Дизайна

Нелоялни практики в Уеб ДизайнаКой има правата върху паролите за Домейна и Хостинга на Вашия сайт?

 
Многократно съм се сблъсквал със собственици на интенрнет сайтове, разочаровани от морала или отношението на Уеб Дизайнерите, разработили сайтовете им. Клиентите винаги имат определени изисквания относно визията и функционалността на сайта, които желaят, но с течение на времето се сблъскват и с други проблеми и въпроси, които не са били на първо четене видими.
 
Виждал съм фрапaнтни случaи за некоректно отношение, като:

От фирмата, която ни направи сайта не ни дадоха нито пароли за достъп, нито до домейна, нито до сървъра с файловете на сайта. Всичко беше направено от тях и след заплащането на желаната сума направиха сайта, но нямаме достъп до тези неща.

Моят отговор → Съжалявам за случилото се, но ситуацията е пълен ъпсурд. Като собственик на сайта ВИЕ и само ВИЕ трябва да имате правата над домейна (адреса на сайта), а не трети човек или фирма, работила на хонорар за вас. Интернет сайта е интелектуален продукт и собственика на домейна трябва да бъде и собственик на сайта. Обратното е форма на измама, както и предпоставка за “рекет” от фирмата направила сайта. Закупуването на домейн не е като закопуването на 1 кг домати от пазара, разбирайте го по-скоро като закупуването на недвижим имот, при които купувача получава нотариален акт, с които придобива собственост над имота. Ситуацията да имате сайт, без да имате правата над домейна, е съпоставима с това да ви продадат апартамент, но да не ви дадат документа за собственост.

Процесът на регистрация на домейн е елементарна стъпка, която може да бъде извършена за минути, както от физически лица, така и от фирми. Ако някой ви обяснява ситуацията по придобиването на домейна, като сложен процес, който ще бъде извършен от фирмата изпълнител, за да Ви се спестят редица главоболия – значи Ви лъже !
Коректното отношение би било – да ви се обясни горната ситуация. Дори и никога да не сте закупували домейн, да Ви се помогне при избора на името на домейн и мястото, където той да бъде регистриран и Вие като клиент да имате правата и паролите за достъп над името. Всеки един наш клиент има тези пароли и може във всеки един момент да ги промени или премести домейна на друго място.

Въпросът с достъпа до сървъра, където се намират физически файловете на сайта, не е много по-различен : Въпреки, че всеки един Уеб разработчик има своите собствени предпочитания за Software-а, на който сайта да работи, не пречи (а дори е препоръчително) клиента да има паролите за достъп до сървъра. Често фирмите, занимаващи се с Уеб дизайн не дават тези пароли на клиентите си с уговорката, че го правят за тяхна безопасност – „Така няма как да повредите сайта, изтривайки някой файл“ – Това е все едно да имате гараж, в който да можете да си паркирате колата, но да нямата ключът за него, защото можете евентуално да повредите колата при нейното паркиране. Естествено, че може да повредите нещо, ако не знаете какво пипате, но това не означава ни най-малко, че не трябва да имате паролите, тъй като Вие сте реалния собственик на сайта, а не фирмата, която го е направила.

Срещал съм и оправдания от сорта – „не можем да Ви дадем паролите, защото на същото място, където се намират Вашите файлове имаме и други сайтове и така бихме компрометирали останалите си клиенти“. Това също е опит за измама или показателно за техническата компетенция на този, който изрича подобно нещо.
Ако ситуацията е такава, че на едно място са инсталирани няколко сайта, за клиента могат да бъдат направени пароли за достъп до определена локация, така че да има пароли за достъп само до папката на сървъра, където се намират файловете на неговия сайт, а не тези на останлите им клиенти.

При разработката на всеки един сайт, направен от нас, ситуацията с хостинга и домейна биват разяснявани с цел намирането на най-доброто решение за клиента – според нас това е правилния път, за да останете доволни, защото когато заплащате за изработката на сайт – Вие сте в своето право да имате достъп, както до паролите на домейна, така и до тези на сървъра с файловете. Всяка една форма на оправдание от фирмата разработчик на сайта, за това да не получите тези пароли – е форма на измама и показателно за морала на уеб дизайнера и неговата техническа компетенция.

 Уеб Дизайн