Промени в алгоритъма на Google (2005 г.-2008 г.)

промени в алгоритъма на Google
Списък с всички промени в алгоритъма на Google за търсене.
В списъка са включени промени и ъпдейти от 2005-2008 година с подробни описания на всички познати свойства на актуализациите.

 

 

 

Дата
Име на Актуализацията
Свойства и Описание

Януари 2005 г.

Nofollow


С цел да засилят борбата със спам Google, Yahoo и Microsoft въвеждат колективно Линк-атрибута Nofollow.

Февруари 2005 г.

Allegra

Забелязва се раздвижване в SERP/резултатите на Google. Причините остават неясни. Някои Уебмастери смятат, че LSI индексирането работи по-ефективно, други подозират Sandbox ефекта и санкционирането от Google на подозрителни и нерелевантни линкове.

Май 2005 г.

Bourbon

Мат Кътс (директор на Google за борба със спам) обявява началото на „промяна в качеството на търсене 3.5“. Уебмастери от целия свят подозират, че Google алгоритъма бива напаснат за преоценяване на дублиращи текстове (Dupicate Content) и уникални текстове, както и употребата на каноникал таг (Canonical Tag) при WWW и не WWW домейни.

Юни 2005 г.

XML Sitemaps

Google позволява на Уебмастерите да предоставят XML карти на сайтовете им в Google Webmaster Tools, което води до по-лесна индексация и по-добро обхождане на сайтовете от роботите на Google.

Юни 2005 г.

Personalized Search

Google въвежда в употреба „история на търсенето/search history“. За разлика от по-стари опити за персонализация на резултатите, които изискват създаване на профил и въвеждане на потребителски настройки този е автоматичен и бива директно приложен върху потребителите.

Септември 2005 г.

Gilligan

Наречен е фалшив ъпдейт. Мат Кътс съобщава, че по това време Google измерва PR (Page Rank) на сайтовете ежедневно, но обновява резултатите в Google Toolbar веднъж на всеки 3 месеца.

Октомври 2005 г.

Google Local/Maps


Google позволява на фирми да въвеждат адресите си в Local Business Center, което променя SEO оптимизацията в някои аспекти.

Октомври 2005 г.

Jagger

Google пуска серия от ъпдейти, свързани най-вече с нискокачествените връзки/линкове. Засяга най-силно реципрочните линкове.

Декември 2005 г.

Big Daddy

Big Daddy е актуализация на инфраструктурата на Google, въведена през няколко месеца поетапно и продължила до март 2006 г. Тази серия от ъпдейти променя начина на работа на Google с URL-адреси и включва 301/302 пренасочвания (redirects), канонизация (canonical tag) и др.

Ноември 2006 г.

Supplemental Update

През цялата 2006 г. ,Google правят промени в своя допълителен индекс (Supplemental Index) и как филтрираните резултати биват третирани. Въпреки твърденията на Google, че промените в допълнителния индекс не се използват за страници с наказания (penalty), много уебмастери твърдят точно обратното.

Декември 2006 г.

False Alarm


Съмнения за актуализация в края на Ноември. От Google не потвърждават тази информация официално.

Май 2007 г.

Universal Search

Google интегрира в резултатите от търсенията/SERP: новини, видео, картинки и карти. Тази промяна на SERP дава различни нови аспекти на SEO оптимизаторите.

Юни 2007 г.

Buffy

Google кръщава ъпдейта Buffy в чест на Ванеса Фокс. Детайлите на ъпдейта са неясни. Мат Кътс твърди, че актуализацията на алгоритъма включва натрупването на няколко по-малки подобрения.

Април 2008 г.

Dewey

Наблюдава се раздвижване в резултатите на Google, но детайлите остават неясни. Някой Уебмастери подозират, че Google избутва в резултатите собствените си вътрешни продукти като Google Books.

Август 2008 г.

Google Suggest

Значителна промяна в стартовата страница на Google. Лентата за търсене започва да показва падащо меню с предложени търсения.

Други промени в Алгоритъма на Google

 Оптимизация за Търсачки