Промени в алгоритъма на Google (2009 г.-2012 г.)

промени в алгоритъма на Google
Списък с всички промени в алгоритъма на Google за търсене.
В списъка са включени промени и ъпдейти от 2009-2012 година с подробни описания на всички познати свойства на актуализациите.

 

 

 

Дата
Име на Актуализацията
Свойства и Описание

Февруари 2009 г.

Vince

SEO оптимизатори забелязват, че Google облагодетелства големи марки, показвайки резултати от техните сайтове на по-предни позиции в резултатите. Мат Кътс твърди, че промяната е малка, но според повечето SEO оптимизатори ъпдейтът Vince оказва трайни и дългосрочни последици.

Февруари 2009 г.

Rel-canonical Tag

Google, Microsoft и Yahoo въвеждат съвместно употребата на каноникал таг/Cannonical Tag, който позволява на SEO оптимизаторите и уебмастерите да дават определени сигнали на търсачките, без това да влияе на нормалните човешки посетители.

Август 2009 г.

Caffeine

Google въвежда голяма промяна в инфрастуктурата си, предназначена за по-бързо обхождане на сайтовете от роботи, разширяване на индекса и индексация с ранкинг в почти реално време.

Декември 2009 г.

Real-time Search

Индексацията в реално време става по-прецизна, включващи Twitter feeds/емисии от Twitter, Googne News (без Google.bg). Източниците за индексация в реално време се увеличават с времето, включително и солциалните мрежи.

Април 2010 г.

Google Places

Въпреки че, Google Places влизат в употреба още през 2009 година, в началото те са само част от Google Maps, след този ъпдейт на алготийма се засилва действието при локални търсения и добавя редица функции, вкючително и нови локлани рекламни опции.

Май 2010 г.

May Day

Много SEO оптимизатори забелязват спад в посщаемостта от лонг-тейл/longtail фрази. По-късно Мат Кътс потвърждава информацията. Ефектът от този ъпдейт се усеща особено силно от сайтове с малко текст.

Юни 2010 г.

Caffeine (интеграция)

След месеци на тестове, Google завършва Caffeine инфрастуктурата. Актуализацията не само увеличава скоростта на Google, а и обхождането на интернет страници от роботи и индексацията. Според Google това освежава индекса с около 50%.

Август 2010 г.

Brand Update


Google разешава показването на един и същи домейн няколко пъти в резултатите /SERP.

Септември 2010 г.

Google Instant


Google разширява действието от Google Suggest.

Ноември 2010 г.

Instant Previews

В резултатите на Google /SERP се появява символът на лупа, така че потребителите имат възможност за предварителен преглед на съответните страници директно от резултатите на Google.

Декември 2010 г.

Social Signals

Google и Bing потвърждават, че ползват сигнали от социалните мрежи при определянето на ранка на интернет страниците, включително данни от Twitter и Facebook. Мат Кътс потвърждава твърденията официално, но остават много вапросителни водещи до редица спекулации в средите на SEO Оптимизаторите.

28 Януари 2011 г.

Attribution Update

С цел борбата със спам, Google пуска ъпдейт на алгоритъма си, който различава по-добре оригиналното тесктово съдържание на интернет сайтовете. Според Мат Кътс това засяга около 2% от всички запитвания в търсачката.

23 Февруари 2011 г.

Panda/Farmer

Един от големите ъпдейти на Google алгоритъма, засягащ около 12% от резултатите. Панда удря най-силно слабите на съдържание сайтове с малко текст и сайтове с много реклами и малко текст. Ефектът от Panda ъпдейта продължава няколко месеца и е локализиран в Европа за първи път през Април 2011 г.

30 Март 2011 г.

+1 Бутон

В отговор на нарастващата популярност на социалните мрежи като Facebook и Twitter, Google стартира +1 Бутон, който позволява на потребителите да влияят на резултатите от търсенето в рамките на техния социален кръг.

11 Април 2011 г.

Panda 2.0

Google пуска ъпдейт на Панда за всички търсения на английски (не само за англоговорящите страни). Също така към алгоритъма за търсене биват интегрирани нови сигнали, включително данни за местоположение на потребителя.

9 Май 2011 г.

Panda 2.1

В началото е обявен като Панда 3.0 и включва допълнителни нововъведения. Детайлите около промяната в алгоритъма остават неясни.

2 Юни 2011 г.

Schema.org

Google, Yahoo и Microsoft анонсират съвместно подкрепа за общ подход за структуриране на данни. Целта на схемата е допълнително обогатяване на резултатите от търсенето с нови елементи.

21 Юни 2011 г.

Panda 2.2

Google продължава да актуализира засегнатите от Panda данни и интернет страници, като версията 2.2 бива официално призната. Ъпдейтите на Panda се появяват извън актуализацията на индекса в реално време, което напомня на по-стари ъпдейти на алгоритъма на Google.

28 Юни 2011 г.

Google+

След редица провали с проекти при социалните мрежи, Google стартира проекта Google +, който е тясно интегриран с други Google продукти като Gmail. Броят на потребителите в рамките на първите 2 седмици достига 10 милиона.

23 Юли 2011 г.

Panda 2.3

SEO оптимизатори забелязват промени в алгоритъма на Google. Не става ясно дали Google напасва Panda данните или биват включени нови фактори.

12 Август 2011 г.

Panda става глобален ъпдейт (2.4)

Google привежда Panda ъпдейта в интернационален мащаб. Ефектът се отразява при търсения на всички езици. Изключение правят само Китай, Корея и Япония. Според Google това се отразява на 6-9% на заявките за търсене от целия свят.

15 Септември 2011 г.

Пагиниращи елементи

За да улесни обхождането на сайтовете с роботите си и намали проблемите с дублиращо се съдържание (Duplicate Content), създадени от номерирането на страниците (pagination), Google въвежда два нови линк-атрибута rel=“next“ и rel=“prev“. Google също така подобрява интерпретацията на „прочети още“ (read more) елементите на сайтовете от своите роботи.

28 Септември 2011 г.

Panda 2.5

Google пуска нова актуализация на Panda ъпдейта като конкретните детайли остават неясни, но много SEO оптимизатори отчитат значителен спад в броя на посетителите си.

18 Октомври 2011 г.

Query Encryption


Google анонсира, че тества криптиране на заявките за търсене заради защитата на данни. Това води до редица проблеми при някои от търсенията.

Други промени в Алгоритъма на Google

 Оптимизация за Търсачки