Видове хостинг пакети

Видове хостинг пакети

Видове хостинг пакети

За всяка интернет страница е необходима физическа локация на файловете на сайта (хостинг). В тази статия ще се опитаме да разясним различните типове хостинг и да изтъкнем на кратко техните предимства и недостатъци.

Голямата част от съвременните и модерни интернет сайтове са програми, които биват инсталирани на сървър и зареждат инетернет страниците динамично. Тоест всяка една страница не съществува физически като файл на сървъра, а бива заредена в браузъра динамично, когато бива извикана от базата данни. Тези програми се наричат Системи за управление на съдържанието / Content Management System или накратко CMS /.

Всяка CMS програма има своята специфика и минимални изисквания за конфигурация на сървър и понякога избора на CMS бива определящ и за избора на Хостинг. Повечето (но не всички) системи за управление на съдържанието изискват работещ Apache сървър за PHP файловете и MySQL базите данни.

Една от често срещаните минимални конфигурации би била PHP v5.2.4 и MySQL v5.9.

Shared Hosting / Споделен Хостинг

Това е един от най-често използваните хостинг пакети, както в България, така и по света. При споделения хостинг, всеки клиент ползва споделен ресурс и IP адрес с други инетернет сайтове. Много от Хостинг-фирмите обявяват „неограничени“ ресурси за трафик, бази данни и тн, но при реално по-голямо потребление ще бъдете алармирани от тях, че използвания от Вас ресурс надхвърля границите на споделения хостинг.
При различните фирми това ограничение е различно и е трудно да установите кога го наближавате, преди това действително да се случи. Споделеният хостинг върви ръка за ръка с удобен (в повечето случаи) панел за настройки и конфигурация, където могат с няколко клика да бъдат направени пощенски кутии към сайта, добавени нови домейни, създадени нови бази данни и тн.

Предимства

 • изгоден от финансово естество
 • голям избор на фирми, предлагащи тази услуга
 • в повечето случаи – с админ панел за лесна експлоатация
 • възможност за надграждане на по-висок план

Недостатъци

 • при бърз растеж на сайта е възможно ресурса да стане недостатъчен
 • при някои хостинг компании споделения хостинг е по-бавен, което може да намали ефективността на сайта
 • много сайтове на едно IP
 • минимален контрол над настройките на сървъра

VPS Хостинг

VPS (Virtual Privatе Sеrver) е физически един компютър, който е разделен на няколко различни сървъра. VPS-ът може да бъде настроен и конфигуриран спрямо индивидуалните нужди на клиента и системата за управление на съдържанието. За уеб разработчици / девелопери, това е удобна среда, както за тестване на различни апликации, така и за менажиране от едно място на голям брой клиентски сайтове. Някои VPS хостове вървят с контролен панел за по-лесно менажиране на сайтове, но има и такива без контролен панел (само с първоначален терминален достъп до сървъра). Цената за VPS хостинг с контролен панел винаги е многократно по-висока от тази за Shared / Споделен хостинг, както и тази за VPS без контролен панел. При VPS хостовете е възможно да се подбере най-подходящата конфирурация на сървъра за нуждите на сайта (например 4 Gb RAM, 2 Core Процесор, 80 Gb HDD….) Като цяло менажирането и уеб администрацията на VPS хостинг е доста по-трудоемка от Shared / Споделен хостинг, особенно за системите без предварително инсталиран контролен панел.

Предимства

 • VPS хостинга предлага голям контрол над настройките на сървъра
 • Може да се инсталира много по-голям набор от специфичен Software
 • Може да поддържа сайтове с много голям трафик

Недостатъци

 • В ценово отоношение: многократно по-скъп от Shared хостинг
 • Менажирането на сървъра е по-трудоемко

Dedicated Хостинг

При Dedicated Хостинг / Собствен Хостинг се наема (или закупува) физически цял сървър, който в повечето случаи е стациониран в някой определен за целта Data Център. Това е скъп и труден за менажиране вариант на хостинг, който в повечето случаи е необходим предимно за сайтове с огромно количество трафик. Има различни ценови варианти за Dedicated Хостинг, които се определят главно от конфигурацията и локацията на сървъра. Допълнително оскъпяване при този вариант за Хостинг може да се породи от нуждата за системен администратор по поддъжката на сървъра.

Предимства

 • пълен контрол над сървъра
 • пвъзможност за конфигуриране на сървър за сайтве с огромен трафик

Недостатъци

 • в ценово отношение – може да бъде много скъп
 • сложен за администриране

Managed Хостинг / Менажиран хостинг

Managed Хостинг-ът е предварително конфигуриран пакет – специализиран хостинг за специфичен Software (например Wodpress). При този тип хостинг, системата предварително е подоготвена за програмата за управление на съдържанието. Хостингът се грижи за Бекъпи, Кеширане на сайта и др. Поради спецификата на настройките е възможно да има ограничения в някои типове функционалност на сайта.

Предимства

 • минимална администрация
 • готова конфигурация за Бекъпи

Недостатъци

 • работи само с определен Software
 • в ценово отношение – може да бъде скъп (зависи главно от броя сайтове)
 • възможно е ограничение при някои функционалности

Горе описаните 4 вида хостинг са основните и най-масовите за повечето сайтове, работещи на база CMS / Системи за управление на съдържанието.

Изборът на хостинг е важен поради много причини:
 • сигурността на файловете на сайта
 • скоростта на зареждане на сайта
 • технически съпорт (поддръжка) при проблеми
 • …………….

Голямото разнообразие на фирми в хостинг бранша прави избора за начинаещи доста сложен. Важно е да се отбележи, че в този бизнес се печелят и доста пари от реклама на определени фирми, така че написаните отзиви във форуми и блогове, не винаги представляват “безпристрастно“ изразено мнение.
Редица фирми са така наречените Reseller-и, които само препродават хостинг от други фирми, което доста често води до големи проблеми когато е необходим технически съпорт (поддръжка).

Често задаван въпрос е :

Може ли да изберем фирма, предлагаща и така наречения “безплатен хостинг”

– за тях само 1 дума – НИКОГА. Целта на тази статия не е да разясни различните измами и уловки при фирмите, предлагащи хостинг, но е несериозно да очаквате подобна безплатна услуга. Цените за хостинг се определят спрямо нуждите на сайта и поради голямата конкуренция в бранша има много изгодни оферти.

Сериозен бизнес се гради със сериозни партньори и в лицето на фирмата, хостваща Вашият сайт задължително трябва да намерите такъв партньор, на който можете да разчитате за дълго време. Изборът на хостинг винаги трябва да бъде съобразен спрямо нуждите и типа на сайта. Ние винаги консултираме клентите си в тези насока. Горещо препоръчваме преди закупуването на хостинг пакет, консултация със специалист с опит, който да предложи най-подходящият вариант за Вас.

 Уеб Дизайн