Всичко важно за интернет адресите

Всичко важно за интернет адреситеВсеки един интернет сайт може да бъде извикан чрез въвеждането на IP адреса му в даден интернет браузър. IP адресите съставени от числа са трудни за запомняне и не подсказват на потребителя какво евентуално се крие зад IP адреса, поради този факт бива използвана система за имена на интернет адресите – домейните.

Каква е разликата между Домейн, URL Адрес и IP Адрес

IP Адрес

IP Адресът е идентификатор, показващ локацията на обекта с числа.
Например: 64.233.161.102

Домейн

Домейнът е идентификаторът по системата DNS, отговарящ за стартовата страница на определен интернет сайт и зареждащ определен IP Адрес с физическата локация на файловете на сайта.
Например: google.com е Домейн, намиращ се под IP Адрес 64.233.161.102

URL Адрес

URL Адресът е адреса на определен документ в интернет.
Например: http://google.com/intl/en/about/ e URL Адрес, зареждащ определен документ от домейна google.com и намиращ се под IP Адрес 64.233.161.102

Видове URL Адреси

Важно за отбелязване е, че трябва да се разграничат 2 типа URL Адреси – статични и динамични.

Динамичен URL Адрес

Динамичните URL Адреси биват генерирани от системите за управление на съдържанието / CMS. Повечето модерни CMS-и позволяват преобразуването от динамични URL Адреси в Статични URL Адреси, за съжаление много от разработчиците на интернет сайтове пренебрегват този факт (понякога от незнание, че това е възможно, а понякога и от неразбиране, че е наложително).

динамичен url адрес

динамичен url адрес

Статичен URL Адрес

Статичните URL Адреси са по-доброто решение за повечето интернет сайтове. Те показват както на нормалния посетител, така и на търсачките пътят до документа. Особенно полезен е и факта, че лесноразпознаваемата структура може да бъде обогатена с ключови думи на подходящите места (например имената на категориите), което допълнително улеснява търсачките в разбирането на информацията на сайта.

статичен url адрес

статичен url адрес

Анатомията на един Статичен URL Адрес

Нека направим демонстрация с два прости примера, какво може да съдържа определен URL Адрес и как да го тълкуваме.

1

http – стандартен интернет протокол, позволяващ извикването на адреса в интернет браузъра, същестува и модификацията “https“ (като добавка „s“ идва от security)

2

primer – субдомейн/ под-домейн. Субдомейните са често ползвани от фирми, предлагащи така наречените “безплатен домейн и хостинг“. Това не е реален домейн, а само допълнение към истинският домейн (sait.com описан по-долу). Подобни фирми, предлагащи „безплатен хостинг и домейн“ са особенно нерентабилен избор (още по темата – Видове хостинг пакети) и често са показателни за нискобюджетни и некачествено направени сайтове. Коректното приложение на субдомейните е като допълнение към функционалността на сайта: например – различна езикова версия (en.sait.com за английска версия на сайта) или за енциклопедично съдържание към сайта (wiki.sait.com)…

3

sait.com – домейн на сайта

4

com – Top-Level Домейн/ TLD. Top-Level Домейнът е последната брънка от веригата по идентификацията на домейна. Съществуват голям набор от разнообразни TLD разширения, които биват разделени в различни групи (неспонсорирани, спонсорирани, специфични за държави и генерични домейни)

Кратка извадка за най-популярните TLD разширения по групи

Неспонсорирани Домейни (uTLD)

Състоят се от три или повече знака и представляват концепция, която характеризира тази група.

Често срещани uTLD Домейни

.COM – идва от “commercial“. Първоначално само за фирми, но вече свободно достъпни за всеки, .com домейните са един от символите на интернет и са най-често търсени и регистрирани.

.NET – идва от “network“. Първоначално показателни за съоръжения за управление на мрежата. В днешно време са вторите най-ползвани разширения за интернет сайтове.

.ORG – идва от “organization“. Първоначално предвидени за организации с нестопанска цел, а сега достъпни за регитрация от всеки.

.INFO – идва от “information“. Предназначени за доставчици на информация (радио, вестници, и др.), но са на разположение за регистрация за всеки.

.BIZ – идва от “business“. Предназначени за сайтове с търговски цели, но сега са достъпни за регитрация от всеки.

Спонсорирани Домейни (sTLD)

биват ползвани от някои фирми или организации, които работят тясно специализирано. Тези Домейни биват получени при определени условия само от организациите отговарящи на зададени критерии.

Често срещани sTLD Домейни

.AERO – идва от “aeronautics“. Ползва се от организации, работещи в областта на авиацията.

.GOV – идва от “ government“. Ползва се само от правителствени институции в САЩ.

.EDU – идва от “ educational“. От 2001 г. се ползват само от образователните институции, които са акредитирани и признати от Министерството на образованието на САЩ (предимно университети и колежи в САЩ). Същестуват и ограничен брой институции, които преди 2001 г. вече са притежавали .edu домейн и са били в „заварено положение“.

.MIL – идва от “ military“. Ползва се единствено от военни институции и обекти на САЩ.

Специфични за държави домейни (ccTLD)

Разшрения на домейни, показващи определена държава. Съществуват над 200 разновидности, като в повечето случай ccTLD Домейните се състоят от два символа.

Често срещани ccTLD Домейни

.BG – България

.EU – Европейски Съюз

.FR – Франция

.DE – Германия

Генерични Домейни/ Нови Top-Level Домейни (gTLD)

През 2008 г. световната организация, отговаряща за интернет домейни (ICANN) разреши въвеждането в употреба на голям брой нови разширения на домейни. Главното обстоятелство за въвеждането на нови разширения е фактът, че повечето кратки и лесни за запомняне домейни при най-често търсените ccTLD и uTLD вече са запазени. От 2012 г. голям брой от тези нови домейни вече могат да бъдат регистрирани, като количеството на нови домейни е огромно. Към новите (Генерични) домейни се числят различни групи (образование, бизнес, спорт, географски, технически и тн.)

Често срещани gTLD Домейни
.CAMERA
.CENTER
.CLUB
.COMPANY
.DANCE
.DATING
.DEMOCRAT
.BERLIN
.EXPERT
.FARM
.FUTBOL
.MARKETING
.TIPS
.TATTOO
.WEBSITE
 Уеб Дизайн