За кои търсачки си струва да се оптимизира?

оптимизация за google

оптимизация за google

Повечето български фирми, занимаващи се с Уеб Дизайн и Изработка на Сайтове пишат в офертите си нещо от сорта – “SEO Оптимизация: Регистрация във всички търсачки, Регистрация в българските търсачки и тн.”

Винаги съм гледал с насмешка на факта, че използват термина „всички“ , но наскоро ми беше зададен въпрос от клиент, искащ оферта за SEO Оптимизация, който ме доведе на мисълта да напиша тази статия.

Въпросът беше следния:

В офертата, която получих от Фирма X пише, че ще оптимизират сайта ми за 30 търсачки, а Вие говорите за оптимизация в Google. Защо да дойда при Вас, след като конкуренцията ми предлага 30 търсачки, а Вие Google ?

Моят отговор :
Google е до такава степен доминантен на пазара на търсачките, че дори не става въпрос само за доминантност, а за монопол, но нека да го демонстрираме с цифри.

пазарен дял на търсещи машини

пазарен дял на търсещи машини

На горната графика е демонстриран пазарният дял на водещите търсещи машини от 2010 до 2014 година в световен мащаб. Изследването е на Statista.com (най-големият портал, събиращ статистически данни по темата). Подобно проучване само за българския пазар не е правено, за това ползваме статистиката за целия свят. Лично мое мение е, че дялът на Google за България надхвърля многократно този за световен мащаб и е от порядъка на 97%-99%, но по-детайлно за българския пазар ще говорим по-надолу в статията. Нека първо разгледаме горната графика по-подробно.

Най-големите интернет търсачки в света

Както виждате 4 търасачки концентрират над 97% от всички търсения в интернет. Останалите 3% до 100% остават за целия останал набор от знайни и незнайни търсачки по целия свят.
Пазарният дял на Google сред търсачките в световен мащаб надхвърля 90% !!!

търсачка google

търсачка google

Търсачката Google стартира през 1998 г. и е основана от двамата студенти Лари Пейдж и Сергей Брин, като се базира на създадения от тях алгоритъм за търсене. Заради лесния за ползване интерфейс на търсачката и значително по-добре работещия от конкуренцията алгоритъм за търсене и сравнение на сайтове, Google бързо набира популярност и за кратко се превръща в доминантен продукт на пазара.
Функционалността и сложността на разработвания алгоритъм за търсене, както и комуникацията между останалите Google продукти създава огромна информационна база данни, която вече дълги години не може да бъде достигната от останалите конкуренти в бранша.

търсачка bing

търсачка bing

Търсачката Bing е част от концерна Microsoft и бива пусната на пазара през 2009-а година, наследявайки морално остарялата за времето си Microsoft Live Search.
От 2009-а до 2012 година търсачката беше анонсирана от Microsoft, като “бета версия” или продукт в разработка, но дори и след 2012 година търасчката не успя да се наложи на пазара, като има известна популярност само в USA. Основният проблем е сравнително малкия обем от информация, обработван от Bing (търсачката е ориентирана почти само към сайтове на английски), като опитите за създаване на версии на други езици, обработващи сайтове на немски, френски и други езици, срещат огромни проблеми, като при търсене на информация на различен от английския език – търсачката показва доста често комични резултати, неотговарящи на търсенето.

търсачка yahoo

търсачка yahoo

Yahoo е основана през 1994 година от Jerry Yang и David Filo и е считана за един от пионерите в интернет. В началото Yahoo стартира като уеб директория или каталог от линкове на различна тематика, като за времето си това беше актуалния метод за класификация на информация и интернет сайтве. С времето списъка става огромен, което прави търсенето в Yahoo доста трудоемко и след пускането на пазара през 1998 година на Google, предлагащ съвсем иновативен начин на търсене, Yahoo започва да губи позиции на пазара. Въпреки добавянето на редица други функции към търсеното, опитът за създаване на конкурентен на Google продукт на различни езици не се увенчава с успех и 2009-та година Yahoo бива закупена от Microsoft, като в момента при търсене в Yahoo бива използван алгоритъма за търсене на Bing.

търсачка baidu

търсачка baidu

Baidu е китайска търсачка, основана през 2000 г. За 14 години на пазара Baidu се утвърждава в Китай и заема около 65% от пазара на търсачките там, което в световен мащаб прави под 1% от всички търсения. Пазарният дял на Baidu се дължи главно на факта, че Китайското правителство желае поради политически причини да цензурира и филтрира информацията в интернет, както и отказът на Google да цензурира информацията си, което дори доведе до блокирането на Google услугите от Китайското правителство. За разлика от Google, собствениците на Bing – Microsoft, продължават да оперират в Китай и цензурират съдържанието си по заръка на Китайското правителство.

Както е видно от горната статистика, единствената търсачка, оперираща глобално и достигаща до най-много потребители е Google. Оптимизацията за търсачки за Baidu например би била целево оправдана единствено в случай, че става въпрос за сайт, опериращ на китайска тематика и имащ за цел китайската публика. Оптимизация за търсачката на Microsoft – Bing е смислена само за сайтове, насочена към потребители от USA и по наше мнение би била смислена само като допълнение към оптимизацията за Google, тъй като и в USA доминиращ на пазар е не Bing, а Google.

Каква е разликата между Интернет Търсачка и Интернет Директория?

Нека разграничим и какво точно е търсачка. Гореописаните Google, Bing и Baidu са такива, те разполагат с роботи, следващи линкове и обхождащи интернет пространството. Техните роботи класифицират откритите итернет сайтове и систематизират информацията, като при търсене показват най-подходящите според техния алгоритъм резултати.
Преди навлизането на пазара на Google, масово се ползваха сайтове от тип „интернет директории“ (виж по-горе Yahoo) за разлика от съвременните интелигентни алгоритми за търсене – сайтовете от типа директории нямат роботи, обхождащи сами интернет, а просто показват регистрираните при тях сайтове (подобно на телефонен указател). Систематизацията на сайтовете не е базирана на математически алгоритъм, а разчита само на коректното ръчно въвеждане на информацията. Масовата употреба на подобни сайтове от потребителите затихна тотално в края на 90-те години, поради факта, че такива сайтове се разрастват само след ръчното въвеждане на нови сайтове и класифицират сайтовете, регистрирани в тях само по азбучен ред или по дата на въвеждане на информацията. В днешно време единствените сайтове от типа „интернет директория”, които реално продължават да се развиват повече или по-малко успешно са: специализирани интернет директории на определена нишова тематика (например – сайт директория, съдържащ адреси на зъболекари, сайт директория, съдържащ списък с обяви за работа….).
Това не са търсачки в смисъла на търсеща машниа, а тясно специализирани директории.

Сега по-конкретно на въпроса за България – има ли изобщо български търсачки, какви са те и за колко търсачки се оптимизира?

Направих си труда да извадя 2 списъка с преопръчани български “търсачки” със заглавия на списъците от сорта – “Списък с най-добрите и използвани български търсачки” и “Списък на български портали и търсачки”.
Обединих двата списъка в един, като премахнах дублиращите се имена и ще направя кратко резюме на всеки един от сайтовете. Умишлено не искам да обявявам от кои „реномирани български сайтове“ са списъците, но който търси по-обстойно, ще ги намери и сам.

www.tyxo.bgинтернет брояч, не е по темата
www.dir.bgинтернет портал новини, прогноза на времето и други
Сайта съдържа и интернет директория (каталог с линкове), но не на този адрес, а на субдомейна http://dir.dir.bg/
www.gbg.bgинтернет директория (каталог с линкове), ползва търсачката на Google
www.all.bgинтернет директория (каталог с линкове), ползва търсачката на Google
www.den.bgне работи
www.portal.bgинтернет директория (каталог с линкове), ползва търсачката на Google
www.search.bgползва търсачката на Google
www.big.bgновинарски портал – съдържа и интернет директория (каталог с линкове)
www.online.bgне е по темата
www.need.bgинтернет директория (каталог с линкове), ползва търсачката на Google
www.info.bgинтернет директория (каталог с линкове)
www.top.bgновинарски портал – не е по темата
www.hit.bgинтернет директория (каталог с линкове)
www.index.bgновинарски портал – не е по темата
www.yes.bgинтернет директория (каталог с линкове)
www.start.bgинтернет директория (каталог с линкове)
www.area.bgонлайн магазин – не е по темата
www.skybg.comне работи
www.enterbg.netне работи
www.vitosha.netне работи
www.spot-bg.comне работи
www.bgtop.netинтернет директория (каталог с линкове)
www.starbg.netкитайски сайт – не е по темата
www.bulgariantop.comинтернет директория (каталог с линкове), ползва търсачката на Google
www.bgchart.netинтернет директория (каталог с линкове)
www.asl-bg.comне е по темата
www.bgwin.comне работи – домейна се продава
www.paiak.comне работи
www.vmrejata.comновинарски портал – не е по темата
www.bgpage.euинтернет директория (каталог с линкове)

Както виждате от списъка, няма нито една интернет търсачка, а по-голямата част от списъка са неработещи сайтове и няколко интернет директории – повечето стил 90-те години, като голяма част от тях ползват търсенето на Google (например „гювеч – gbg.bg , search.bg, all.bg и много други).

гювеч-google-търсене

гювеч google търсене

search.bg търсене

search.bg търсене

Относно въпроса на клиента, провокирал и статията :
Офертата от подобен тип, обещаваща оптимизация за “30 търсачки” , “30 български тръсачки” или “всички български търсачки” е по-скоро смехотворна отколкото сериозна.
Задайте си въпроса : как Вие търсите информация в интернет – в сайта paiak.com ? или може би търсите сред хилядите линкове на hit.bg ? – съмнявам се : по-скоро отваряте Google.

Целта на оптимизацията за търсачки е : сайта Ви да стане по-добър и целево фокусиран за клиентите, да го направи тематично по-лесно разбираем за Google, защото именно оттам ще дойдат посетителите на сайта Ви и Вашите бъдещи клиенти.

 Оптимизация за Търсачки