Как да разберем коректната позиция на сайт в резултатите на Google?

Как да разберем коректната позиция на сайт в резултатите на Google

Коректната позиция на сайт в резултатите на Google

Много от собствениците на сайтове желаят да проверяват в Google позициите на сайта си при търсене на определена ключова дума сами, но след време забелязват странни аномалии като промяна на позицията на сайта когато се използва друг браузър или компютър.

Основната причина криеща се зад тази аномалия се нарича „Персонализиране на резултатите“ и се практикува от Google от доста време. С цел да предоставя максимално релевантни на търсенето резултати за всеки потребител, Google събира данни за поведението на потребителите и е в състояние да променя и напасва резултатите си спрямо търсещият и по този начин да предоставя индивидуални резултати от търсенето. Това автоматично означава, че следенето на позицията на сайт за определена ключова дума става нелека задача.

В следващите няколко пасажа ще се опитаме да Ви обясним в детайли как функционира този процес и различни съвременни методи за анализ на позицията на сайта в Google. За да не бъдем голословни и за да избегнем въпроси от сорта на „Откъде да знам, че това е истина?“ ние както винаги ще назовем източници на упоменатата информация директно от Google.

Горещо препоръчваме на незапознатите в детайли с работата на търсачката да заявят регулярни анализи и отчети за позициите в Google, конверсиите на сайта и цялостното сумиране на трафика от посетители на сайта единствено на специалисти.
Практическата работа на един сайт, неговото класиране в търсачките и коректното сумиране на трафика от посетители е комплексна задача, която изисква детайлни познания в анализирането на голяма група процеси. За да се добие пълна и коректна картина за състоянието на определен сайт е необходимо да се избегнат всички грешки свързани с неразбирането на определени стойности и тяхното отклонение.

Каква е технологията за персонализиране на резултатите от Google?

Основният метод за персонализиране на резултатите в търсачката е свързан със събирането на максимално много информация за търсещият и неговото поведение в мрежата. Събраната анонимно информация за потребителя бива записана в базата данни на търсачката с цел да се добие максимално изчерпателна характеристика на търсещия. Първите опити за предоставяне на подобни резултати започнаха още през далечната 2004-та година като отделен проект, и през следващата 2005-та година станаха част от стандартното търсене на Google.

В технологично отношение отчитането на поведението на търсещият става чрез детайлно записване на “Browser Cookie-тата” и автоматизирано анализиране на историята на посетените сайтове, историята на използваните ключови думи за търсене в Google, локацията на търсещият и дори демографски данни свързани с пола, възрастта или засечени интереси.

Как Google добива нужната информация за потребителя?

В началото на интеграцията на персонализираното търсене Google записваше и персонализираше резултатите си единствено за потребителите, извършващи търсене влезнали през Google профил, а от края на 2009-а година персонализирането на резултатите стана глобално дори и за потребители, които НЕ СА влезнали в Google профила си, като за целта първоначално потребителя трябва да извърши серия от търсения за да се осъществи персонализирането.

Google - продукти и услуги

Google – продукти и услуги

Google ползва за услугите си централизиран профил за потребителя, даващ му достъп до услуги като: Gmail, Google +, Blogger, Google Drive, Google Calendar, Google Photos, AdWards, Picasa и останалите услуги предоставяни от търсачката. С масовата употреба на мобилни телефони и таблети, базирани на операционната система Android (където потребителя е регистриран с поне един Google профил), както и на браузъра Chrome и линукс базираната операционна система Chrome OS (всички разработвани от Google) – събирането на данни стана лавинообразно и в повечето случаи остава незабелязано от масовия потребител на търсачката.

Какви данни Google събира за поведението на потребителите?

Краткият отговор е – всичко, до което търсачката има достъп!!!

Това са данни като:

  • вашата локация (по IP адрес на търсенето, включително и данни за вече посетени от вас обекти и техните GPS координати)
  • история на търсенето (вече използвани от вас ключови думи за търсене)
  • отворени Browser Tabs в браузъра Chrome
  • записани като Bookmarks/ Favorites сайтове в Chrome браузъра
  • история на посетените сайтове (вече посетени от вас сайтове и вашето поведение на тези сайтове, като за целта търсачката комбинира данните с Google Analytcs)
  • сигнали за демографски данни (главно от Google+ и данните от вашият профил. Това са данни като пол, възраст, професия, приятели и интереси…)

Как да определя коректната позиция на сайта ми в търсачката?

Както може би става ясно от горе описаното персонализиране на резултатите в Google, конкретната позиция в търсачката може да бъде строго индивидуална. Ако просто правите стандартна заявка за търсене в Google и търсите да намерите сайта си в показаните резултати – вие много вероятно няма да получите достоверна информация, релевантнта за друг освен вас и същото търсене за друг потребител може да не показва същата информация като това, което виждате вие.

Съществуват редица варианти как да определяте позицията на сайт, но всеки един от тях има предимства и недостатъци, по-долу ще опишем различни методи, както и защо е препоръчително да използвате за целта услугите на специалист.

Използване на Rank Tracker:

Това са специален тип програми и онлайн услуги (повечето платени) предоставящи възможността да извършват автоматична проверка на определен интервал от време за зададените от вас ключови думи и отчитащи резултати. Основно този тип Software се разделя на три типа :

  • инсталирани от вас на персонален компютър
  • инсталирани на ваш сървър (Self-hosted)
  • през фирма доставчик на услугата, инсталирано на техни сървъри (Online Tools)

Основното предимство на програмите от този тип е автоматизираното отчитане, което спестява време. За съжаление предоставените резултати от Rank Tracker-и е далеч от перфектното.
На първо място трябва да се отбележи, че за повечето сайтове е важно отчитането да става от желаната локална версия на Google (например .bg, .de, .fr ), както по възможност и от редица IP адреси от съответната държава – в противен случай показаните резултати рядко биха били коректни.
Особенно недалновидна е употребата на Rank Tracker-и инсталирани локално на компютър или такива, които потребителя е инсталирал на определен сървър (Self-hosted) понеже за тях e наложителна и употреба на голям брой IP-та (най-често набавяни с Proxy-та) от държавата, за която са релевантни търсенията, както и да не се игнорира факта, че Google е в състояние да разпознае и блокира голям брой заявки за търсения осъществени на автоматичен принцип.

Неточното и неконсистентно отчитане на данните прави употребата на подобен тип програми изключително голям проблем понеже за коректен анализ на потока от посетители на сайта е нужно главно да се добиват данни по един и същи начин за колкото се може по-голям период от време и да се симулира максимално уместно самото търсене, без това да остане забелязано от Google.

Използването в браузер в Incognito Mode/ Private Browsing:

Повечето модерни браузери позволяват превключване в анонимен режим. Това понякога може да се използва за отчитане на позициите на сайтовете, но за съжаление крие също недостатъци. Една от големите заблуди е, че самото търсене е на 100% анонимно само поради употребата на Incognito Mode – това обаче е далеч от истината особенно ако в браузера има инсталирани Add-они или други добавки, защото повечето от тях игнорират опцията за анонимност и продължават да събират данни. Доста често като предимство се изтъква еднотипната среда на търсене, но ако браузерът Ви продължава да събира данни то такава среда няма.
Друг голям недостатък на подобен тип отчитане на резултатите в търсачката е, че подобна употреба за събиране на данните (“ръчно“) е изключително неудобна, ако е нужно да се наблюдава голямо количество от ключови думи. Добрият и изчерпателен анализ на потока посетители на сайта НИКОГА не трябва да се ограничава само до наблюдението над няколко ключови думи и изрази. За да се следят и наблюдават определени процеси свързани със сайтовете Ви, винаги е нужно да имате достъп до възможно най-много данни.

Използване на онлайн инструменти, изчисляващи „индекс на видимост“

В мрежата от доста време има доставчици на специфичен тип услуга изчисляващи собствени индекси за „видимост на сайта“. Самите доставчици на услуги от подобен тип имат подобно на Google роботи, обикалящи интернет пространството от сайт на сайт и отчитащи както определени фактори за сайтовете като броя линкове, сочещи към тях, така и при някои tool-ове отчетена бива и позицията на сайта в търсачката и определен набор от наблюдавани от тях ключови думи. На база събираните от тях данни се отчита специфичен за сайта „индекс на видимост“ на присъствието на сайта в Google. За съжаление този индекс не винаги показва перфектно състоянието на определен сайт, защото базата данни, с които разполагат подобни фирми е неимоверно по-малка от тази на Google. Точно поради този факт подобни данни, показващи „индекс на видимост“ трябва да се анализират допълнително и не бива да се разчита само на тях. Някои от тези инстументи са действително много полезни, но главно когато е нужен бърз анализ на конкуренцията, тъй като за състоянието на сайт на конкуренцията няма как да разполагате с данни, добити по собствен път (разяснени в следваващата точка)

Комбиниране на данни и тяхното тълкуване

месечен SEO доклад на сайт

Ако търсите най-добрият начин за цялостното следене на състоянието и процесите, свързани със сайта си никога не се ограничавайте само до следеното на позицията на сайта си в Google само за няколко определени ключови думи!
За добрият анализ е нужна комбинацията и конситентното добиване на колкото се може по-голямо количество качествена статистическа информация за сайта Ви. Само така ще добиете пълната картина за сайта си и можете на анализирате къде е възможно да има неподозиран потенциал за развитие или да изградите комплексни стратегии в какво да инвестирате бюджет (платена реклама, публикуване на текстове, изграждане на линкове към съществуващо вече съдържание и много други).

За целта е добре да се доверите на специалист в областта – ние предлагаме месечни доклади и отчети за сайтовете Ви като комбинираме за целта максимално много данни.
Имаме персонален подход към всеки един сайт и пишем детайлни отчети за наблюдаваните сайтове запазвайки пълна конфиденциалност на информацията.

За отчетите си използваме директно добити от Google данни, като за целта следим данните за сайтовете Ви от Google Analytics и Google Search Console/Webmaster Tools и изготвяме детайлни отчети както за движението на позициите на сайтовете Ви в търсачката, така и за цялостният брой посетители на сайтовете Ви (филтрирайки Spam трафик от ботове), отчитаме конверсиите и продажбите Ви, наблюдаваме дали сайтовете Ви са Онлайн, дали нещо не възпрепятства Google в обхождането им както и какво точно е поведението на посетителите на отделните вътрешни страници. При нужда можем да анализираме и Log файлове на сървъра Ви в комбинация с останалите данни и дори да наблюдаваме и следим процеси при конкурентни на вас сайтове и тяхното позициониране в търсачката.
Предлаганата услуга пести вашето време и помага развитието на бизнеса Ви, защото ние Ви даваме готови стратегии и насоки свързани с развитието и поддръжката на сайтовете Ви.

… и както обещахме в началото на статията – ето и референтни източници на описаната информация за работата на персонализираното търсене на Google, директно от търсачката

Google Official Blog – Search gets personal
Google Official Blog – Personalized Search for everyone
Google Help Center – See and control your search & browsing activity

Разгледайте офертите ни за професионална оптимизация за търсачки:
 Оптимизация за Търсачки, Публикации